TERVETUOLOA PONIEN JA RATSASTUKSEEN MAAILMAAN!

Toivottaa Espoon Talli Oy ja Suomen Ratsastajainliitto ry

Tekstin pohjana on käytetty Suomen Ratsastajain Liiton Nouse ratsaille –opasta 

Ratsasta.fi/nouseratsaille sekä Hevostaito-opasta (SRL 2013)

ILOA RATSASTUKSESTA!

Tervetuloa mukaan uuteen harrastukseen!

Ratsastus on erityinen liikuntalaji, koska sitä harrastetaan yhdessä elävän “harrastusvälineen”, ponin, kanssa. Me Espoon Tallilla koemme että tärkeintä meidän toiminnassamme on kiinnostus tähän harrastuskumppaniin – halu oppia tuntemaan ja ymmärtämään ponia sekä toimimaan niiden kanssa. Meillä ratsastus voi olla lapselle mukavaa ajanviettoa ja mielen virkistystä tai tavoitteellisempaa ratsastusta jossa harjoitellaan kilpailemisessa tarvittavia taitoja. 

Meidän tallille voi tulla oman innostuksen , mahdollisuuksien ja ajankäytön mukaan omalle tunnilleen tai sitten vaikka joka päivä puuhailemaan. Kannustamme lapsia tulemaan tallille muinakin päivinä kuin ratsastustunnille, sillä ratsastamaan ei opi pelkästään ratsastamalla. 

Tallillamme on ratsastustuntien lisäksi ponikerhoja joissa opetellaan käytännön hevostaitoja sekä ratsastuksen ja hevosten hoidon teoriaa. Kerhon ohjaajana toimii ratsastuksenohjaaja.

Ratsastuksessa on hyötyä myös hyvästä tasapainosta, liikunnallisuudesta ja rohkeudesta oppia uutta. Useimmat ratsastajamme harrastavat ratsastusta kerran viikossa. Suosittelemme ratsastajia harrastamaan ratsastuksen lisäksi muutakin liikuntaa ja muistaa terveelliset elämäntavat – hyvinvoiva ratsastaja jaksaa paremmin ja oppii helpommin. 

Jos ratsastusharrastuksen aloittavalla lapsellasi on joku ratsastusharrastukseen vaikuttava erityispiirre, siitä on hyvä kertoa jo omassa Hopotin profiilissa, kohdassa “Huomioitavaa tallille tai palveluntarjoajalle”. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi erilaiset pitkäaikaissairaudet, liikunnalliset rajoitukset ja oppimiseen vaikuttavat tekijät sekä vahvimmat luonteenpiirteet. Näiden tietojen pohjalta voi opettajamme huomioida paremmin kunkin ratsastajamme yksilölliset tarpeet.

Panostamme turvallisuuteen

Turvallisuus on huomioitava jokaisessa asiassa kun ollaan ponien kanssa tekemisessä. Vaikka poni on pieni, söpö ja karvainen on sen vaistot ja reagoimistavat samanlaiset kuin isoilla hevosilla. Meistä on tärkeää että lapsesi saa harrastuksen alkuvaiheessa opastusta ohjatuissa olosuhteissa, pienessä ryhmässä asiantuntijan opastuksella. 

Tallin sääntöjä ja henkilökunnan ohjeita on noudatettava koko tallialueella. Aloitteleva ratsastaja ei välttämättä itse huomaa kaikkia turvallisuusriskejä, joten annetut ohjeet on syytä kuunnella tarkasti ja niitä on hyvä kerrata. 

Täysin turvalliseksi ratsastusta ei voida koskaan saada. Selästä muksahtaminen on todennäköistä edessä ennemmin tai myöhemmin. Yleensä seurauksena on pelkkä säikähdys, mutta putoamiseen sisältyy myös loukkaantumisriski. Loukkaantumisriskiä voi pienentää käyttämällä harrastuksessa asianmukaisia varusteita. 

Espoon Tallin alkeiskurssilaiset ovat vakuutettuja Suomen Ratsastajainliiton satunnaisratsastajien tapaturmavakuutuksella. Jos lapsesi jatkaa ratsastusta  alkeiskurssin jälkeen tulee hankkia Green Card – jäsenyys tai liittyä ratsastusseuran jäseneksi. Espoon Tallilla toimii Espoon Ratsastajat ry.

Ratsastusvarusteet – alkuun pääsee ilman hankintoja 

Ratsastamisen alkuun pääsee ilman isoja hankintoja. Harrastuksen jatkuessa varusteiden hankinta on kannattavaa, koska ne edistävät turvallisuutta ja helpottavat muun muassa istuntaa.

Tallille pukeuduttaessa on tärkeintä käytännöllisyys ja turvallisuus. Tallille sopivat kengät ja vaatteet ovat vettä ja likaa hylkiviä. Vaatteiden ei tule estää liikkumista eli niiden tulee olla sopivan kokoiset ja mukavat. 

Pukeutumisessa on huomioitava sääolosuhteet. Kylmällä säällä on pukeuduttava riittävän lämpimästi. Kerrospukeutuminen on kätevää, koska vaatekerroksia voi vähentää tai lisätä aina tilanteen mukaan. 

Tallipukeutumisessa on vältettävä kaikkea, mikä voi tarttua, kiristyä tai jäädä kiinni esimerkiksi pudottaessa. Kotiin siis jätetään roikkuvat kaulahuivit, korut ja huput. Ponit saattavat pelästyä lepattavia tai kahisevia vaatteita. 

Hiukset pidetään tallilla aina kiinni.

Alkeikurssille ei tarvitse hankkia erityisiä ratsastusvarusteita vaan opettaja ohjeistaa varusteiden hankinnassa, esim turvaliivi.

Kypärä on varusteista tärkein. Se pidetään päässä aina ratsastettaessa. Suosittelemme sen käyttöä myös poneja hoidettaessa.  

Kypärän on oltava sopivan kokoinen, se ei saa hölskyä eikä kiristää. Talliltamme saa kypärän lainaksi.

Leukahihna on pidettävä kiinni ja kypärää on käsiteltävä varovasti sillä jos kypärään kohdistuu isku on se vaihdettava uuteen. Kypärän suojaava rakenne on saattanut vaurioitua, vaikka kypärä päällisin puolin näyttää ehjältä. Tämän takia emme suosittele käytetyn kypärän hankkimista, sillä sen kuntoa ei voi varmuudella tietää.

Käsineet pidetään kädessä aina taluttaessa ja ratsastaessa. Käsineet estävät hiertymiä, ja niillä saa pitävän otteen riimunnarusta ja ohjista. Tallikäyttöön sopivampia ovat näppylähanskat (esim puutarhahansikat) ja nahkavahvikkeiset ratsastushanskat.

Housuiksi käyvät joustavat housut. Ratsastaessa on huomioitava, ettei housuissa ole hankaavia saumoja, liukasta tai kahisevaa kangasta eikä ylösnousevia lahkeita. Varsinaisissa ratsastushousuissa on jalan sisäpuolella paikat, jotka lisäävät pitoa satulassa. 

Jalkineiksi ratsastuksessa käytetään saappaita joissa on leveä mutta matala korko (kumisaappaat tai talvella Kuomat). Korko estää jalan luiskahtamisen jalustimen läpi, mistä voisi puolestaan seurata vaaratilanteita.

Jos olette hankkimassa lapsellenne ratsastussaappaita tai jalkineita, suosittelemme että niissä on kärkivahvike.

Ratsastavan lapsen Vanhempien rooli

Lapset kaipaavat tukea harrastukselleen. Sitä vanhemmat voivat osoittaa kannustamalla, rohkaisemalla ja olemalla kiinnostuneita. On tärkeää antaa lapselle aikaa kertoa harrastuksestaan. Ratsastuksessa vanhemmat voivat osallistua lapsen harrastukseen esimerkiksi seuraamalla tunteja ja lapsen kilpailuja joita tallillamme järjestetään syksyn ja kevään aikana. Jos haluat osallistua ja toimia lapsesi avustajana tallissa hoitotoimenpiteissä järjestämme tähän orientoivia, vanhemmille suunnattuja Tutustu hevoseen –luentoja sekä aikuisten alkeiskursseja.

Ratsastuksessa kehittymisessä on suuri osuus ratsastajan omilla tuntemuksilla: oppiminen tapahtuu vain rentouden ja itsevarmuuden kautta ja nämä tulevat kokemuksen ja harjoittelun myötä.

Tallin ilmapiiri

Jokainen tallilla kävijä vaikuttaa tallin viihtyvyyteen ja turvallisuuteen omalla toiminnallaan. Kun tallilla ihmiset ovat ystävällisiä, kohteliaita ja auttavaisia, tulee tallista mukava paikka sekä ihmisille että sen varsinaisille asukkaille eli hevosille. Tallillamme tervehdimme  kaikkia ja autamme  toisiamme. Kannattaa kysyä rohkeasti neuvoa, jos et ole jossain tilanteessa varma, miten toimia. Myös siisteydellä on osuutensa viihtyisyyteen, joten tavarat viedään aina käytön jälkeen omille paikoilleen. Välinpitämättömyys toimintatavoista ja siisteydestä johtaa pahimmillaan hevosten hyvinvoinnin kärsimiseen ja turvallisuuden vaarantumiseen.

Kannustamme lapsia seuraamaan muiden ratsastustuntien seuraamiseen. Katsomalla ja havainnoiminen on opettavaista ja hyödyllistä ja auttaa oman ratsastuksen kehittymisessä kun voi katsoa miten muut toimivat ja millaisia ohjeita opettaja antaa eri tilanteissa.

Talli alueella toimimisessa on käytettävä pelisilmää: Jos kentällä on tunti menossa, äänekäs jutustelu ja naureskelu eivät sovi ratsastuskentän reunalle.

Ratsastuksessa ja ponien kanssa toimiessa on hyvä huomioida myös se, että poni aistii ihmisen tunnetiloja ja esimerkiksi ärtymys tai jännittyneisyys voi vaikuttaa poniin ja sen käyttäytymiseen. Tämän takia on hyvä yrittää tasasta tunteensa ennen kuin lähtee toimimaan ponien kanssa. 

Espoon Tallin säännöt

  • ratsastuskentän vierelle ei tuoda turvallisuus syistä koiria, lastenrattaita, potkulautoja, sateenvarjoja sillä hevoset ovat pakoeläimiä ja huomaavat kaiken uuden ja vieraan ympäristössään ja saattavat pelästyä sitä
  • tallialueella käyttäydytään asiallisesti ja rauhallisesti, siis kävelemme ja puhumme ystävällisesti ja rauhallisesti
  • talli on ponin koti ja karsina on ponin oma huone. Karsinaan menemme vain luvan saatuamme,  ystävällisesti ponia tervehtien. 
  • poneille annetaan ruokarauha, jolloin käytävillä ei liikuta
  • ponien ollessa omassa karsinassaan, annamme niiden nauttia rauhallisesta olostaan. Emme siis kurki ja kosketa poneja niiden ollessa karsinassaan.
  • ponien hoitaminen tapahtuu annettujen ohjeiden mukaan
  • tavarat pidämme siisteinä ja viemme ne heti omille paikoilleen, jos jokin menee rikki tai ponilla on jotain joka arveluttaa, tulee siitä heti kertoa opettajalle. Varusteiden hoito tunnin jälkeen kuuluu oleellisena osana hevosmiestaitoihin sekä lajin turvallisuuteen – muistathan hoitaa varusteet aina tunnin jälkeen
  • tallimestari ruokkii ponit. Poneille ei siis anneta mitään syötävää itse, koska ponit voivat sairastua sopimattomista herkuista vaarallisestikin.  Ponit oppivat erittäin helposti kerjäämään ja näykkimään lisää makupaloja