Jonna Viinikka

Olen Jonna ja toimin tuuraustehtävissä.

Pikkutytöstä lähtien hevosten kanssa

Hevoset ottivat minut pauloihinsa jo, kun olin pikkutyttö. Aloitin ratsastuksen alkeiskurssin 7-vuotiaana ja ilmoitin vanhemmilleni ensimmäisen ratsastustuntini jälkeen, että minustakin tulee isona ratsastuksenopettaja. Nyt hevosten täyttämiä vuosia on takana jo yli kaksikymmentä. Lapsuuden urahaave on kantanut pitkälle.
Valmistuin ratsastuksenohjaajaksi Ypäjän Hevosopistolta vuonna 2009. Valmistumiseni jälkeen lähdin töihin kilpatalliin ja ratsastuskouluun Belgiaan. Olin ollut Belgiassa jo työharjoittelussa Riikka Koljosen tallilla. Minulle kertyi työkokemusta Belgiasta yhteensä runsaat puoli vuotta. Palattuani Belgiasta Suomeen olen työskennellyt ratsastuskouluissa eri puolilla Suomea, muun muassa Vaasassa ja Hanksasalmella Keski-Suomessa. Ennen nykyistä työtäni työskentelin viitisen vuotta Espoon Ratsastustallissa, joka toimi samalla paikalla kuin Espoon Talli nyt. Olen valmentautunut ja kilpaillut kouluratsastuksessa työn ohessa niin paljon kuin olen ehtinyt.

Opetan miten ja miksi

Ratsastuksenohjaajan töiden lisäksi olen halunnut jatkaa opintoja ja syventää sillä tavalla osaamistani. Kävin urheilijahierojakoulutuksen vuonna 2013 ja opiskelen parhaillaan fysioterapeutiksi ammattikorkeakoulussa. Opetuksessani painotan vuorovaikutuksellisuutta, yksilöllisyyttä ja pedagogisia taitoja.
Mielestäni vahva tietämys ratsastajan ja hevosen anatomiasta sekä fysiologiasta on tärkeää ratsastuksen opetuksessa. Kun tiedän asioista, voin opettaa ratsastajaa henkilökohtaisesti ja huomioida, että hevoset ovat yksilöitä omine vahvuuksineen ja heikkouksineen. Opetuksessa pyrin painottamaan ratsastajan teknisen osaamisen lisäksi myös niin sanottua ratsastusälyä. Opetan, miten eri harjoitukset tehdään, mutta myös, miksi ne tehdään. Työssäni ehdottomasti parasta on se, kun näen, että ratsastajasta ja hevosesta kehittyy yhdessä ratsukko, jolloin molemmat tekevät töitä hyvällä fiiliksellä ja toisiaan kuunnellen.
Jonna