Hannele Kuivamäki

Olen Hanne ja opetan Espoon tallilla tiistaista torstaihin sekä maanantaisin huolehdin hevosten ratsuttamisesta ja lihashuollosta tarpeen mukaan.

Ratsastuksen aloitin itse 11-vuotiaana alkeiskurssilla. Perheelläni oli tuohon aikaan varaa vain yhteen kurssiin ja sen jälkeen sain satunnaisesti käydä irtotunneilla. Pidin kuitenkin eniten hevosen hoitamisesta ja ratsastus ei ollut mielestäni kovin tärkeää. Pyöräilin kesäisin yli 20km matkoja vain päästäkseni hoitamaan hevosia. Oppia kertyi paljon ja sain tallissa auttamista vastaan ratsastaa vuonohevosella itsenäisesti ilman satulaa (tipuin muuten aluksi joka kerta kun hevonen nosti laukan). Kaksi vuotta meni siis talleilla puuhastellessa ja ilman satulaa humputellessa. Humputtelu antoi minulle kuitenkin erittäin hyvän tasapainon ja kun perheelläni oli 13v täytettyäni mahdollisuus tukea harrastustani kunnolla, sain oman hevosen. Ensihevoseni (3v suomenhevonen) ei todellakaan ollut se fiksuin ostos (tarina niin pitkä, että jääkööt pois tästä), mutta onneksi meillä oli hyvä valmentaja apuna, jonka ohjeita noudatimme täydellisesti ja yhteinen taipaleemme oli ruusukkeita täynnä ja osallistuimme kolme kertaa mestaruuksiinkin. Kova tahto oppia ja hyvä kilpailumenestys mahdollisti myös pääsyn maamme parhaimpien valmentajien oppiin ja nämä kaikki opit yhteensä sen, että hevoset ovat olleet ammattini jo 18-vuotiaasta saakka.

Minua ovat valmentaneet koulussa (Vaativa A) mm. Maarit Raiskio, Håkan Wahlman, Janne Berg, sekä lukuisa joukko vierailevia ulkomaan nimiä.
Esteillä (120cm) valmentajana on ollut urani alussa Dominique Barthelaix ja myöhemmin Christopher Wegelius.
Kenttäratsastuksessa valmentajana ollut edeltävät ja Håkan Wahlman.

Vaikka pienenä en haaveillut ratsastavani ammatikseni, niin siinä vaan kävi.
Vaikka en ajatellut koskaan opettavani ratsastusta, niin siinä vaan kävi.

Huolimatta siitä, että olen viettänyt lähes kaiken ajan tallilla, olen myös kouluttautunut alalle Harjun Oppimiskeskuksessa (2006). Välissä jatkoin töitä ensin Suomessa Håkan Wahlmanin tallityöntekijänä ja myöhemmin Belgiassa ratsuttajana. Ratsuttajana ollessa syntyi halu tietää kaikki hevosen lihaksistosta, joten opiskelin hierojaksi Tampereen urheiluhierojakoulussa (2011). Ja viimeisin päähänpistoni, hankkia liiketalouden (AMK) Tradenomin paperit, sain juuri joulukuussa 2017 päätökseen (tämä haku tapahtui oikeasti päähänpiston myötä).

Opettaessani pyrin aina siihen, että ratsastaja saisi ”ahaa-elämyksen”. Pyrin selittämään monella eri tavalla huomioiden eri oppimistavat. Haluan että ratsastaja kokee, kuulee, näkee, tuntee ja tiedostaa oppimansa. Tunneillani on hyvin tavallista, että tulen nykimään ratsastajan jalasta tai kädestä tai muutoin ohjaan istuntaa. Pyrin siihen, että näkisin tunneillani tyytyväisiä ratsukoita: Ratsastajia ja hevosia, jotka toimivat rentoina yhteistyössä, luottaen toisiinsa. Ratsastuskouluratsastajan yksi suurimmista rikkauksista on useat erilaiset hevoset, joilta jokaiselta saa aina jotain uutta oppia!