Elisa Tollet

Olen Elisa Espoon Talli Oy:n toiminnasta yrittäjänä. Minulle tärkeintä on tyytyväinen ratsastaja tyytyväisen hevosen selässä.
Rakastuin hevosiin jo aivan pienenä tyttönä. Isoisälläni oli työhevosia ja ihailin niitä. Kun hoidin lehmiä isoäitini kanssa, haaveilin, että pääsisin ratsastamaan hevosilla.
Sain vanhemmiltani luvan ratsastamisen aloittamiseen, kun täytin 12. Ensiponi, jolla ratsastin ratsastustunnilla, oli valkoinen Lipid H Poni-Haassa. Siirryin sieltä Keskustalliin Helsinkiin Ninan oppiin. Kun Nina siirtyi opettamaan Espoonkartanossa sijaitsevaan ratsastuskouluun, me siirryimme sinne siskoni kanssa. Espoonkartanon maisemat ja ratsastusmahdollisuudet jäivät mieleeni jo tuolloin teininä, varsinkin valkoisilla hangilla ratsastaminen kuun valossa. Aloimme harrastamaan siskoni kanssa kuitenkin viisiottelua ja siirryimme siksi Santahaminan upseeritallille.

Virma toteutti haaveet

Oma hevonen oli melkeinpä suurin haaveeni. Onneksi löysimmekin siskoni kanssa suomenhevostamma Virman Eriknäsin tallilta Titti Finneltä. Ihastuimme Virmaan molemmat. Virman kanssa kokeilimme koulua, kenttää ja esteitä, kilpailimme ja nautimme pitkistä maastovaelluksista. Kun perheeni muutti ulkomaille mieheni Janin työn takia, Virma siirtyi varsomaan. Sittemmin ratsastuksenopettaja, hevosagrologi ja ammattivalmentaja Anna Kärkkäinen kilpaili kenttää Virman varsalla Hessin Vilmalla ja Anna Bergström koulua Hessin Vapulla.

Onneksi hevosia on maailmallakin

Asuimme Janin ja neljän poikamme kanssa vuosia Unkarissa, Kiinassa ja Singaporessa. Unkarin Kaposvárissa ratsastin Pannon Lovasakadémiassa Zsuzsanna Keményn opissa hänen kouluhevosillaan. Kiinan Pekingissä ratsastimme poikieni Robert ja Williamin kanssa Equuleus International Riding Clubilla. Ulkomailla asuessamme hevoset ja ratsastus ovat avanneet minulle ovet eri kulttuureihin. Hevosista on helppo keskustella ja niiden kautta löytää asioita, jotka yhdistävät. Hevoset myös ymmärtävät vaikka uutta kieltä ei osaisikaan. Olen ratsastuskouluista aina löytänyt uusia ihania ystäviä. Toivon, että sinäkin saat uusia ystäviä talliltamme.
Asuessamme Singaporessa toimin myös avustajana vammaisten tai muuten tukea tarvitsevien lasten ratsastustunneilla. Oli ihana nähdä, kuinka lapset nauttivat hevosista ja ratsastamisesta sekä kuinka hetki hevosten kanssa auttoi lasta löytämään uusia sanoja ja ystäviä. Se innostus ja nauru, joka tunneilla kuului, oli uskomatonta.

Äitinä lasten ehdoilla

Viimeiset kymmen vuotta olen harrastanut poikien harrastuksen ehdoilla. Kaikki neljä poikaamme innostuivat ratsastamisesta. Palattuamme Suomeen kävivät poikamme lauantaisin ratsastustunneilla Hankoniemen Ratsastajien tallilla, jossa tallin ratsastuksenopettaja Mia Maukkonen otti kaikki pojat samalle ratsastustunnille. Mia on taitava opettamaan eritasoisia lapsia samaan aikaan. Hän tutustutti perheemme myös hevoskauppias Juha Ruutsaloon, kun etsimme esikoisellemme Robertille ensiponia. Poni löytyi, ja Juhasta tuli koko perheemme ystävä.
Espoon Tallin perustaminen on ollut suuri haaveeni vuosia. Nyt se on vihdoin totta. Toimin myös Espoon Ratsastajien seurasihteerinä ja olen mukana Etelä-Suomen Ratsastusjaoston ESRAn toiminnassa.
Nautin Espoon Tallin pyörittämisestä, kiireettömästä ajasta hevosten kanssa, niiden harjaamisesta ja maastovaelluksista valtavasti. Toivottavasti sinäkin viihdyt tallilla!

Elisa